Ana Sayfa Hakkımızda Foto Galeri Hizmetler Atatürk Köşesi Bize Ulaşın
kamuranerdem@windowslive.com kamuranerdem@windowslive.com +90 (362) 400 42 44 +90 (362) 400 42 44 Facebook | Özel Asrın Anaokulu Twitter | Özel Asrın Anaokulu
Özel Asrın Anaokulu
Sağlık ve PDR Hizmetleri
Sağlık ve PDR Hizmetleri
Özel Asrın Anaokulu

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK NEDİR?

Psikolojik Danışmanlık Nedir?

Psikolojik danışma, kişinin kendini anlaması, farkındalık  kazanması,  problemlerini tanımlaması ve çözüm yolları üretmesi, kararlar alması, kapasitesini geliştirmesi, çevresiyle uyumlu ve sağlıklı bir iletişim halinde olması ve kendini geliştirmesi için uzman kişilerce verilen profesyonel yardım sürecidir.

Psikolojik danışma, problemi olan bir “danışan” ile “danışman” arasında, danışanın çevresi ile daha etkili davranışlar geliştirmesini sağlayıcı yönde, uyarıcı bir bilgilendirme, tutum ve davranışları ile gerçekleştirilen ve danışanın kendisini daha iyi hissetmesi ve kişisel doyum sağlayacak şekilde davranması amacına yönelik, karşılıklı bir etkileşim süreci olarak tanımlanabilir.

Rehberlik Nedir?

Rehberlik ise, bireyin en verimli bir şekilde gelişmesi ve tatminkâr uyumlar sağlamasında gerekli olan seçmeleri (tercihleri), yorumları, plânlan yapmasına ve kararları vermesine yarayacak bilgi ve becerileri kazanması ve ulaştığı bu seçme ve kararları uygulaması için kişiye yapılan sistemli ve profesyonel (uzmansal) yardımdır. Danışmanla danışan arasında cereyan eden bu yardım oluşumu, esasta, karşılıklı görüşmeler yolu ile cereyan eder. İki kişi arasında karşılıklı etkileşim yolu ile cereyan eden psikolojik bir yardım ilişkisidir.

Peki, Rehberlik ne Değildir?

  • Rehberlik çocuğun elinden tutup yürütmek, bütün ihtiyaçlarını karşılamak değildir.
  • Rehberlik öğrenciyi korumak, her sıkıntıdan kurtarmak, problemlerini çözmek için doğrudan yardım yapma değildir.
  • Rehberlik öğrenciye öğüt vermek, telkinde bulunmak, tavsiye yapmak değildir.
  • Rehberlik öğrencilere test uygulamak, anket yapmak, fiş doldurmak dosya tutmak gibi rutin işler değildir.
  • Rehberlik okulda disiplini sağlama, öğrencileri tehdit etme, kontrol altında bulundurma, onları yargılama işi değildir.
  • Rehberlik idarenin istek ve arzularını öğrencilere empoze etmek, öğrenci ile okul idaresi arasında aracılık etmek işi değildir.
  • Rehberlik öğrencilerin devamsızlıklarını incelemek, karne yazmak sekreterlik yapmak değildir.
  • Rehberlik öğrenciyle ahbaplık etmek, sohbet yapmak, dertleşmek değildir.
  • Rehberlik bilgi vermek, ikna etmek inandırarak ve önderlik ederek çocukların davranışlarını etkilemek değildir.

Psikolojik Danışman Kime Denir?

Psikolojik danışman, üniversitelerin Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, bölümlerinden mezun olan ve dört yıllık lisans eğitimi alan kimselerdir. Genellikle okul ortamında çocuk ve ergenlerin, eğitim, öğrenme ve gelişim sorunlarıyla uğrasan yardım mesleğidir. Bölüm mezunlarına Psikolojik Danışman veya Rehber Öğretmen unvanı verilir.

Psikolojik danışmanların, hizmet verdiği kimseler hasta kimseler değildir. Bunlara danışan denir. Psikolojik danışmanlar, okulda ve hayatta başarısız ve uyum güçlüğü gösteren öğrencilerle ve onların aileleriyle görüşür, bireysel ve grup danışmaları yapar, testler uygular ve sorunların kaynağını ortaya çıkarmaya çalışır. Birey ve öğrencilerin, kişilik, yetenek ve ilgilerine uygun programlara yönelmelerine yardımcı olur.

Psikolog Kime Denir?

Üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültesi,  Psikoloji bölümlerinden mezun olan ve dört yıllık lisans eğitimi alan kimselerdir. Psikoloji mezunlarının istihdam alanları konusunda önceliği daha çok özel ofislerdir. Bununla beraber hastaneler, adliyeler ve eğitim kurumları da psikoloji mezunlarının çalışabileceği alanlardır. Alnında çeşitli eğitimleri tamamlayanlar  psikoterapi yaparlar. Bireylere test, envanter gibi psikolojik ölçme araçları uygularlar. İlaç tedavisine başvuramazlar. Yönlendirme yaparlar.

Psikiyatr Kime Denir?

Üniversitelerin Tıp Fakültesi bölümlerinden mezun olan, Kişilik bozukluklarına yol açmış, kökleşmiş, ağırlaşmış ve bilinçaltına inmiş problemlerin çözümüyle uğrasan kişilerdir. Psikoterapistler; altı yıllık tıp eğitiminden sonra üç yıllık uzmanlık eğitimi almış kişiler ve patolojik psikolojide en az üç yıllık doktora eğitimi yapmış ve ruh sağlığı hastanelerinde bir yıl kadar bir uygulamalı eğitim görmüş kişilerdir. Nevrotik ve psikotik gibi ciddi davranım bozukluklarının teşhisi ve tedavisiyle uğraşırlar ve bunların uğraştıkları kişiler hasta kişilerdir. İlaç tedavisine başvurabilirler.

 

 

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ ÇALIŞMALARI

Eğitim ve Öğretim hayatında ilköğretim yılları öğrencide bilişsel, sosyal ve duygusal alandaki davranış değişikliklerinin ve gelişimin en hızlı yaşandığı dönemdir. Okulumuzun rehberlik servisi bu süreçte öğrencilerimizin akademik gelişimlerini takip etme, aile, çevre ve okul ile ilgili davranış ve uyum becerilerini geliştirmek konularında destek vermektedir.

Amaçlarımız:

* Öğrencilerimizin bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerinin, akademik başarılarının izlemek; karşılaşılabilecek sorunların önlemek, eğer ortaya çıkan sorunlar varsa, söz konusu sorunların çözümünde öğrenciye, ailesine, öğretmenlere destek vermektir.

* Öğrencilerimizin kendini tanıyan, ifade edebilen, mutlu, sağlıklı, duyarlı, yaratıcı, öğrenmekten zevk alan ve öğrendiklerini hayata uyarlayan bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmak,

Bu temel amaçlar doğrultusunda yapılan çalışmalar, Anaokulu düzeyinde öğrencilerin gelişimsel özellikleri dikkate alınarak planlanmaktadır.

Anasınıfında; bu amaçları gerçekleştirmek için yapılan çalışmalar:

Anaokulundaki çalışmalar, çocukların sağlıklı gelişimini destekleyecek şekilde planlanması ve uygulanmasında önleyici rehberlik anlayışı benimsenmektedir. Bu noktada öğrenci ve velilerimize yönelik gerçekleştirilen bazı çalışmalar aşağıda yer almaktadır.

  1. Öğrencilerin okula uyum sürecini kolaylaştırmak, okul fobisi oluşturmadan anne kucağından okul ortamına yumuşak geçiş sağlamak amacıyla yapılan oryantasyon çalışmaları.
  2. Gelişim Değerlendirme Çalışmaları (Öğrenci Tanıma Formları, Okula Hazırlık Taraması ve Okul Olgunluğu çalışmaları,)
  3. Bireysel Danışmanlık çalışmaları
  4. Bireyi Tanıma Teknikleri
  5. Aile içerisinde öğrencinin yaşadığı problemlerin çözümüne yönelik aile danışmanlığı çalışmaları
  6. Ailelere yönelik seminer, panel, çalışmaları
  7. Uyum ve davranış problemleri konusunda öğrencilerin gözlem ve takibi

Servisimiz koruyucu ve önleyici rehberlik çerçevesinde öğrencilerin bilişsel, sosyal, duygusal ve davranışsal özelliklerini tanımak ve geliştirmek amacıyla bilimsel teknikler kullanırken aile desteğinin önemi ve işbirliğinin gereği anlayışıyla hareket etmektedir.

 

 

Hizmetler Hizmetler
Anaokulu Eğitim Kadromuz
Anaokulu Eğitim Kadromuz
Güçlü, Dinamik ve Tecrubeli Kadro
Anaokulu Eğitim Programı
Anaokulu Eğitim Programı
MEB Okulöncesi Eğitim Programı Uygulanacaktır.
Etkinlik ve Sosyal Çalışmalar
Etkinlik ve Sosyal Çalışmalar
Etkinliklerimiz ve sosyal çalışmalarımız ders öğretmenlerimiz dışında, alanında uzman kişiler tarafından verilecektir.
Anaokulu Kayıt İşlemleri
Anaokulu Kayıt İşlemleri
Kayıtlarımız Devam Etmektedir.
+90 (362) 400 42 44 +90 (362) 400 42 44 kamuranerdem@windowslive.com kamuranerdem@windowslive.com Mevlana Mah. Alparslan Blv. No:61-63 Atakum / Samsun Mevlana Mah. Alparslan Blv. No:61-63 Atakum / Samsun
Sayfanın tüm hakları şirketimize aittir. 2015 © Özel Asrın Anaokulu DesignBy Aydın Bilgisayar